Η κατανάλωση ωμών αυγών θεωρείται επικίνδυνη εξαιτίας της #σαλμονέλας αγνοώντας συχνά τον κίνδυνο παθογόνων όπως η #Escherichiacoli ιδιαίτερα για προϊόντα που περιέχουν αλεύρι.
Η E. coli είναι το πιο γνωστό από τα κολοβακτηρίδια και θεωρείται σημαντικός δείκτης παρουσίας παθογόνων οργανισμών (π.χ. Salmonella) στα τρόφιμα. Ο όρος “κολοβακτηρίδια” περιγράφει ορισμένα γένη της οικογένεια των εντεροβακτηρίων.Τα κοινά βιοχημικά τους χαρακτηριστικά είναι η θετική αντίδραση λακτόζης καθώς και η αρνητική αντίδραση οξειδάσης. Τα κολοβακτηρίδια αωιχνεύονται κυρίως λόγω επιμόλυνσης των τροφίμων ή του νερού με κοπράνα.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, η μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων για την ανίχνευση επιμόλυνσης με E. coli είναι απαραίτητη.
Η ανάλυση με τη μοριακή μέθοδο real-time PCR αποτελεί μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση.
Με την ευρεία γκάμα κιτ real-time PCR της R-Biopharm, μπορούν να ελεγχθούν τα σημαντικότερα στελέχη κολοβακτηριδίων που απαιτεί η νομοθεσία τροφίμων, όπως:
- SureFast® Escherichia coli PLUS
- SureFast® EHEC/EPEC 4plex: ιογενείς παράγοντες stx1 (subtype a-d) και stx2 (subtype a-g), eae και ipaH (E. coli and Shigella spp).
- SureFast® STEC Screening PLUS: ιογενείς παράγοντες stx1 (subtype a-d) και stx2 (subtype a-g).
- SureFast® STEC 4plex ONE: ιογενείς παράγοντες stx1 (subtype a-d) και stx2 (subtype a-g), eae και Escherichia coli ορότυπος Ο157.
- SureFast® Escherichia coli Serotype I: αλληλουχίες γονιδίου DNA wzx της Escherichia coli, ορότυποι: O121, O26 and O103
- SureFast® Escherichia coli Serotype II 4plex: αλληλουχίες γονιδίου DNA wzx της Escherichia coli, ορότυπος O45, αλληλουχίες γονιδίου DNA wbdl της Escherichia coli, ορότυπος: O111, αλληλουχίες γονιδίου DNA ihp1 , ορότυπος O145.
- SureFast® Foodborne Pathogens 4plex: ιογενείς παράγοντες stx1 (subtype a-d) και stx2 (subtype a-g), eae, Listeria monocytogenes και Salmonella spp..